Ambachtsplaats voor creativitijd

Geschiedenis KVL

De historie van de eens grootste lederfabriek

 

Hier, aan de Almystraat 14, gonsde het jarenlang van de bedrijvigheid. Ooit was dit de grootste leerlooierij van Europa. Het was de werkplek van menig fabrieksarbeider. Dag in dag uit werden hier de huiden gelooid en bewerkt voor ambachtelijke leerproducten.

Internationale faam
Tot ver in de jaren tachtig behoorde KVL tot één van de tien grootste lederfabrieken van Europa. Gastarbeiders uit Griekenland en Turkije kwamen hier werken. Er werd zaken gedaan met leveranciers uit Rusland en landen uit Oost- en West-Europa zoals Polen, Duitsland, Italië en Hongarije.

Veel Oisterwijkers en mensen uit de omliggende dorpen vonden een baan bij de KVL. Gezinnen stonden in het teken van de fabriek, kinderen groeiden op met KVL en meerdere generaties werkten er samen. ‘Ons’ KVL stond voor vakmanschap, trots en sociale verbinding.

Stoommachine

Stoommachine
De geschiedenis van de Stoommachine is vandaag de dag nog steeds zichtbaar. Eens was het, het kloppende hart van de industriële activiteiten op KVL. Na veel liefdevol handwerk, werd de machine letterlijk uit de modder getrokken en in 2012 in beweging gebracht, onder toeziend oog van oud-medewerkers en publiek. Als het aan de Stichting Stoommachine Oisterwijk ligt, zal de stoommachine blijven draaien. Op stoom!
De Machinekamer is op afspraak open voor een rondleiding.