Ambachtsplaats voor creativitijd

De Kazerne

De Kazerne Oisterwijk

Interview met Bart Kolen

1) Op de plek waar vroeger het vuur werd bestreden, wordt nu het vuur fanatiek opgestookt. Wat maakt De Kazerne als restaurant zo uniek?

“Wij zijn een warme, gastvrije plek waar op een ambachtelijke manier eten wordt bereid. Het is lastig te vangen in termen. Als het goed is, heb ik De Kazerne nooit restaurant genoemd. Ooit zijn wij begonnen als creatieve werkplaats. Het grappige is, dat mensen het zelf in een hokje plaatsen. Als ik uitleg dat het een creatieve werkplaats is, zeggen ze: “Oh, een restaurant.” Het is gewoon de Kazerne Oisterwijk. In 116m2 hebben we alles gepropt, dat is super klein. We willen de hele dag een ambachtelijk aanbod creëren in een ontspannen zaakje. Wij pretenderen niks. Het is aan de mensen zelf om te oordelen.”

2) In alles zie je het;  jij máákt het met hoofd, hart en handen! Waar komt die passie voor eten vandaan?

“Mijn moeder had vroeger een mega, grote groentetuin. Ik ben opgegroeid met altijd verse groenten. Ik weet niet beter dan goed te eten. Eten fascineert me,  de herkomst van ons eten fascineert me en de verschillende kooktechnieken om het te bereiden fascineren me. En als je dan mensen kunt laten delen in wat je geleerd hebt, is dat tof!”

3) Wat is de link tussen het concept ‘Ambachtplaats voor creativiTIJD’ en De Kazerne?

“Het woord zegt het al; wij hebben een creatieve keuken met als fundament ambacht. We zoeken creativiteit in de combinatie van gerechten. Ambachtelijk: alles wat wij doen, kun je zien. In dit kleine zaakje kun je niks verbergen. Dus hier geen pakjes en toegevoegde smaakmakers. Alles is ambachtelijk, eerlijk, puur én met creativiteit bereidt.”

4) Leerfabriek KVL is een plek waar je bewust voor kiest. Wat inspireert jou aan deze plek?

“Het gebouwtje vind ik heel tof en de mix van wonen en werken. We hebben een goede band met de mensen die hier ondernemen en wonen. Ze komen hier graag eten. Het enige wat nog moet aantrekken is de lunch. LIEVE MENSEN, WIJ SERVEREN OOK EEN HEERLIJKE LUNCH!!!

5) De allereerste ontmoeting tussen jou en Leerfabriek KVL hoe was dat?

“Dat was op een zonnige middag. De deur stond open en je kon komen kijken naar het pandje. En daar stond kwartiermaker Ben ten Hove. Enthousiast vertelde hij over de plek. Een vriend van mij, die nu woont in de Lakfabriek, had mij getipt. “Bart, dat is een vette plek echt iets voor jou!” Toen ik ging kijken op de website stond er ‘Ondernemend talent gezocht voor de Brandweergarage’…….het begin van De Kazerne.”

6) Als ik volgend jaar hier aan tafel zit, wat proef en ervaar ik dan in De Kazerne?

“Dan proef in je in de basis hetzelfde. Alleen je merkt dat we een jaar verder zijn, omdat er ook een gave programmering is. Ik wil niet alleen restaurantje spelen. Mijn droom is een hut waar altijd volk over de vloer is. Zoals een laatste zondag van de maand een Sunday Roast met een varkentje aan het spit, in het voorjaar een leveranciersmarkt, op zaterdagmiddag live muziek en ondertussen lekker loungen in het gras. Gewoon een lekkere, smakelijke programmering. Dat vind ik tof!”

Voor ambachtelijk, lekker eten kijk op: De Kazerne Oisterwijk