Ambachtsplaats voor creativitijd

Geschiedenis KVL

De historie van de leerfabriek is het begin van de ‘Ambachtsplaats voor creativiTIJD’.

 

Hier, aan de Almystraat 14, gonsde het jarenlang van de bedrijvigheid. Ooit was dit de grootste leerlooierij van Europa. Het was de werkplek van menig fabrieksarbeider. Dag in dag uit werden hier de huiden gelooid en bewerkt voor ambachtelijke leerproducten.

Internationale faam
Tot ver in de jaren tachtig behoorde KVL tot één van de tien grootste lederfabrieken van Europa. Gastarbeiders uit Griekenland en Turkije kwamen hier werken. Er werd zaken gedaan met leveranciers uit Rusland en landen uit Oost- en West-Europa zoals Polen, Duitsland, Italië en Hongarije.

Veel Oisterwijkers en mensen uit de omliggende dorpen vonden een baan bij de KVL. Gezinnen stonden in het teken van de fabriek, kinderen groeiden op met KVL en meerdere generaties werkten er samen. ‘Ons’ KVL stond voor vakmanschap, trots en sociale verbinding.

Vakmanschap, trots en sociale verbinding
Met die uitgangspunten zetten we de  stap naar de toekomst. De saamhorigheid, verbondenheid en de trots van de Oisterwijker op de eens grootste lederfabriek van Europa gaat vorm krijgen in de Leerfabriek KVL. Het concept ‘Ambachtsplaats voor creativiTIJD’. Een nieuwe toekomst waarin iedereen welkom is.