Ambachtsplaats voor creativitijd

JA! Pensioen

JA! Pensioen

Interview Astrid, John en Erna

1) Uit onderzoek is gebleken dat mensen liever naar de tandarts gaan, dan over hun pensioen nadenken. Hoe maak je nadenken over je pensioen nu leuker?

“Waar het omgaat is, wil je na je pensioendatum ook nog leuke dingen blijven doen? Iedereen zegt: Ja natuurlijk!” En daar heb je simpelweg genoeg middelen voor nodig. Wij kunnen het niet leuker maken, wel makkelijker. Wat wil je straks nog te besteden hebben? Als dat duidelijk is, gaan we kijken hoe kom je dan tot dat kapitaal. Opvallend is dat mensen graag hun inkomen voor nu op orde hebben, maar het vermogen voor later is misschien nog wel belangrijker. Dan heb je tijd om leuke dingen te doen en is het fijn als je niet iedere euro hoeft om te draaien. Door je pensioen inzichtelijk te maken, weet je waar je aan toe bent en dat geeft rust.

2) Waarom weten mensen zo weinig over hun pensioen, ondanks al het geld dat de overheid en pensioenfondsen uitgeven om het ‘pensioenbewustzijn’ in Nederland te vergroten?

“Dat is een goeie!  De overheid communiceert veel en helaas niet doelgroepgericht. Boekwerken vol droge kost vallen op je deurmat en wat doe je ermee? Precies! In de kast of prullenbak ermee. Het overheidsregister mijnpensioenoverzicht.nl geeft wel duidelijk inzicht. De pensioenkennis van de gemiddelde Nederlander wordt gewoon overschat. Mensen zijn nu eenmaal bang voor cijfertjes en vertonen daardoor uitstelgedrag. Poeh, het is zo ingewikkeld……..laat maar even zitten. Deze struisvogelpolitiek geldt zowel voor de werknemer als de werkgever. Pensioen is geen sexy onderwerp, maar het is wel belangrijk dat je leading blijft. Anders kan het zo maar zijn dat je niet op het strand onder de palmbomen kunt liggen, maar nog een aantal jaren achter je bureau moet zitten.

3) JA! Pensioen vertaalt lastige pensioenmaterie in heldere taal. Wat is les 1 voor alle ondernemers hier op Leerfabriek KVL?

“Krijg inzichtelijk wat je straks aan pensioenuitkering kunt verwachten. Veel ondernemers denken namelijk dat ze het pensioen met hun accountant hebben geregeld, omdat er een bedrag staat onder ‘pensioenreservering’. Dat bedrag staat wel op de balans, maar is er niet fysiek.
Pensioen is niet alleen een fiscale kwestie. Zorg dat het geld er ook daadwerkelijk is. En stel je zelf de vraag wat gebeurt er als ik kom te overlijden of arbeidsongeschiktheid raak? Wij maken het graag voor je inzichtelijk in heldere taal!

4) We hebben veel creatieve bedrijfsconcepten op Leerfabriek KVL, op welke manier past JA! Pensioen hier tussen als het wordt vergeleken met een bezoekje aan de tandarts?

“Nou, zoveel pijn doet het niet! Wij kunnen wel de gaatjes vullen.  Creatieve beroepen leven veel in het hier en nu. En je leeft nu nog lekkerder als je het straks ook goed geregeld hebt. Wij werken met moderne technieken om het visueel te maken, dat werkt veel beter dan dat je alleen iets op papier schrijft. Nieuwe wetgeving vertalen wij naar Jip & Janneke taal. Doe je dat niet dan haken mensen af of ze zitten je glazig aan te kijken.”

5) De allereerste ontmoeting tussen jullie en  Leerfabriek KVL hoe was dat?

John: “Dat was jij, hè Astrid.” Astrid: “Ja, dat klopt. Ik kwam Maik Dielissen van Autoleaseman tegen op de tennisbaan. Hij vertelde over de unit die hij huurt op Leerfabriek KVL. Ik had er geen idee van dat er al bedrijven in zaten. De volgende dag zat ik bij een klant en die kent weer Patrick aan de Stegge van ADS. Dezelfde middag zijn we nog gaan kijken. Het sfeertje voelde meteen goed en gelukkig was er nog een unit vrij.”

6) Waarom de keus voor het Directiekantoor? Die leuke pensioenadviseurs moet je toch dagelijks zien?

“Dit heeft te maken met het feit dat we bezig zijn met vertrouwelijke informatie van onze klanten. Soms moet je geconcentreerd kunnen werken, je even terugtrekken. Een glazen unit leidt teveel af voor ons. Het contact met andere huurders zoeken we wel graag op tijdens de lunch.”

Meer weten over deze leuke pensioenadviseurs: japensioen.nl