Ambachtsplaats voor creativitijd

EscapeRoom KVL

EscapeRoom KVL

Interview met Peter de Jong

1) Escape rooms een hype of een nieuwe vorm van entertainment?

“Ik denk een hype! Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Van een escape room in een schuur tot op een bedrijventerrein. En daarin zie je vele vormen van professionaliteit, moeilijkheidsgraad, faciliteiten en mogelijkheden op de locatie zelf. Bottelnek van een escape room is dat je een kamer maar 1x kunt bezoeken. Daarna weet je de oplossing. Vandaar nu een tweede kamer om herhaalbezoek te stimuleren. In dat ene bezoek moet alles kloppen. Dat bedenk en bouw je niet in een middag. Ik probeer te onderscheiden qua thema en maak gebruik van de mogelijkheden op Leerfabriek KVL. Juist die combinatie maakt dat ik een klein evenementenbureau begin te worden.”

2) Van waar de keus om pop-up te landen op Leerfabriek KVL?

“De plek is hot! En qua publiciteit wordt van alles centraal geregeld. Iedereen pikt daar een graantje van mee. Ik lift mee op open dagen zoals de KVL Stoomdagen en andere grote evenementen. Een ander pluspunt is dat ik de kamers kan thematiseren op de geschiedenis van de plek. Dat is een voordeel. Een escape room is al spannend, maar hier begint het al vanaf het moment dat je binnenkomt. Het is schemerig, de trap kraakt, duiven vliegen in het rond; je komt meteen al in de stemming.”

3) Begin 2015 ben je gestart met de Directiekamer en eind 2015 opende je de Werkvloer. Hoe is het om een succes te maken van iets, dat maar tijdelijk open is op Leerfabriek KVL?

“Het is veel harder gegaan dan ik van te voren had durven dromen. Een jaar geleden bezocht ik zelf voor het eerst een escape room en nu heb ik er 2. Het is zo cool om letterlijk van niets iets te maken. Het is nu in mijn voordeel dat de provincie vertraagt met het U-gebouw. Ik vind het prima! Wel blijft het met het oog op de tijdelijkheid belangrijk om de balans investeringen/professionaliteit goed in de gaten te houden. Het mag geen bij elkaar geraapt zooitje zijn en ook niet te gelikt. Zo lang de mensen met een big smile naar buiten lopen, doe ik het goed.”

4) Beide escape rooms zitten knap en vindingrijk in elkaar. Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Het is geweldig om vrij te zijn in thema, locatie, grootte, anderzijds moet het logisch zijn, sexy en het verhaal moet men snappen. Het bedenken lukt wel, het technisch uitvoerbare stuk is lastiger. In het begin was het te moeilijk. Mijn angst was dat iedereen met 5 tot 10 minuten buiten stond. Tot mijn grote verbazing kwam niemand er binnen de gestelde tijd uit. Door veel te proberen, observeren, aan te passen daar waar nodig en vooral te luisteren naar de ervaringen kom je tot een concept dat klopt. Het is veel makkelijker om naar een andere escape room te gaan en daar te jatten. Dat doe ik niet. De kracht hier is dat het ontwikkelt is op de geschiedenis van de plek.”

5) Hoe is het om een startende ondernemer te zijn op een startende locatie?

“De locatie is geweldig. Je hebt 1-0 voorsprong als mensen hier aankomen. Iedereen is direct geïnteresseerd in de plek. Het werkt motiverend door alles wat hier om je heen gebeurd. Het is een stroomversnelling. Als ik 2 dagen niet geweest ben, zijn er al weer dingen veranderd. Anderzijds kom je ook kinderziektes tegen. Hoort erbij! Het blijft proberen. Met mijn eerste arrangement ging ik de boot in. Daar heb ik letterlijk leergeld mee betaald. Des te meer voldoening geeft het als het lukt.”

6) Wat is de link tussen het concept ‘Ambachtplaats voor creativiTIJD’ en EscapeRoom KVL?

“Creativiteit om een escape room te bedenken en de tijd die men heeft om er uit te ontsnappen. Daarnaast moet ik inventief zijn, omdat ik aanvragen krijg voor grotere groepen dan ik aan kan. Daar ga ik creatief mee om door de andere ondernemers op Leerfabriek KVL bij de arrangementen te betrekken. En ik maak de link met het oude ambacht. Je ziet van alles terugkomen van de oprichtingsakte, plattegrond, lerenschorten, de directiekamer tot de werkvloer. Alles is zelf gebouwd. Leren door Doen is hierin heel passend; EscapeRoom KVL is een echte ambachtsplaats voor creativiTIJD.”

Meer informatie: escaperoomkvl.nl